Bedplassen wordt gedefinieerd als het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap. Als bedplassers wakker zijn, hebben ze nergens last van. Dit in tegenstelling tot incontinentiepatiĆ«nten die zowel overdag als ‘s nachts in hun broek plassen. Alhoewel dit minder bekend is, komt bedplassen ook bij volwassenen nog frequent voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1% van de volwassenen in bed blijft plassen. Bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Sommigen van hen plassen elke nacht in hun bed en anderen maar zo nu en dan.
Bedplassen is voor degenen die daar last van hebben, erg ingrijpend. Zij schamen zich ervoor en durven er niet voor uit te komen. Uit angst om bij anderen in hun bed te plassen, durven ze niet bij anderen te logeren, niet op schoolkamp te gaan of geen relatie op te bouwen.
Op de eerste plaats is het belangrijk dat degene die bed-plast overdag regelmatig plast. Wanneer je 6 tot 7 glazen per dag drinkt dan is het normaal dat je ongeveer 5 tot 6 keer overdag plast. Het is vrij eenvoudig om dat gedurende 3 dagen bij te houden. Als het plaspatroon overdag afwijkend is, kunt u het best even overleggen met uw huisarts.
Als er overdag geen problemen (meer) zijn dan kan er geprobeerd worden om met een gerichte behandeling van het bedplassen af te komen. Hiervoor moet u altijd contact opnemen met uw huisarts. Voordat gestart wordt met de behandeling zal de arts altijd nagaan of er wellicht andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Bij jonge kinderen wordt meestal pas gestart met de behandeling, als het kind het bedplassen zelf als een probleem ervaart en aan de behandeling wil meewerken. Alleen dan is er kans dat de behandeling succesvol is.
Gemotiveerd of niet, het komt dus regelmatig voor dat het ’s nachts zindelijk worden wat langer op zich laat wachten dan gebruikelijk is. “Zolang het plassen overdag normaal is, dus geen natte broeken, genoeg drinken en geen regelmatige blaasontsteking, weet je dat er niet direct een lichamelijk probleem is. Lichamelijke factoren kunnen zijn: een kleine blaas, of teveel urine aanmaken ’s nachts. Maar het hoofdprobleem is de manier van slapen. En daarmee bedoel ik niet of een kind diep of licht slaapt, maar dat het kind niet wakker wordt doordat het moet plassen. Het vaste slapen op zich is geen oorzaak. Een kind slaapt in verschillende fases en we hebben uit onderzoek gemerkt dat bedplassen in alle fases van de slaap voorkomt.”
Als dit niet werkt, kan een andere methode de plaswekker zijn, die je via de huisarts of internet besteld. “De plaswekker gaat piepen bij de eerste druppels in de broek. Je kind moet zijn plas dan weten af te knijpen, snel naar de wc te gaan om daar te plassen. Kinderen moeten daar al wel iets groter voor zijn. Dat piepen komt steeds sneller, zodat je kind uiteindelijk voor de aandrang al wakker wordt.
maandag 11 januari 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten